4/02/2017 - Elk huis krijgt digitale meter - De Standaard 3 feb 2017


Die meters kunnen wel worden uitgebreid met ‘slimme’ toepassingen. Dat moet de prijs drukken en kan bovendien bedrijven aanzetten om te gaan innoveren, legt minister Tommelein uit. Hij wijst erop dat de invoering van digitale meters bepaalde kosten kan verlagen. Er zijn geen huisbezoeken nodig om de standen op te meten, energie- of domiciliefraude wordt sneller gedetecteerd en er zijn geen aparte budgetmeters nodig. Het zou volgens de minister ook kunnen helpen energiearmoede te detecteren en zal ‘minder stigmatiserend’ werken voor wie nu zo’n budgetmeter heeft hangen.

Het is nu wel nog wachten op een kosten-batenanalyse van de Vlaamse energieregulator VREG. Op basis daarvan zal de regering onderzoeken of een bijsturing nodig is. Voor Tommelein staat het echter buiten kijf dat Vlaanderen de stap moet zetten. ‘In heel Europa is men bezig met de uitrol van de slimmer meters. We mogen die trein echt niet missen’.

Tien jaar

‘De uitrol zal niet op één dag of zelfs niet op één jaar gebeuren’, verzekert Tommelein. Een periode van tien jaar lijkt zelfs niet denkbeeldig. In een eerste fase komen nieuwe huizen en huizen die energetisch gerenoveerd worden aan bod. Ook wie een budgetmeter of zonnepanelen heeft, zit in de eerste groep.

Hij benadrukt dat er een compensatie komt voor het terugdraaien van de bestaande meter bij wie thuis zonnepanelen heeft. ‘Het zou te gek zijn dat we mensen aanmoedigen zonnepanelen te plaatsen en ze dan in de steek te laten’, luidt het. Wie voor eind 2020 panelen heeft, behoudt minstens 15 jaar het voordeel van de terugdraaiende teller. Voor nieuwe installaties komt er vanaf 2021 een compensatieregeling. Over de periode van 15 jaar is naar verluidt vrijdag nog gediscussieerd.

Privacy

De digitale meters zullen veel informatie verzamelen over individueel energieverbruik. Daarbij komt dan ook het luik privacy kijken. Tommelein, nog ziet zolang geleden staatssecretaris voor Privacy, verzekert dat duidelijk wordt aangegeven wie de gegevens mag gebruiken. Bovendien zal de eigenaar van de energiemeter steeds groen licht moeten geven voor het gebruik van de gegevens voor andere doeleinden dan die in de algemene voorwaarden gestipuleerd staat.

‘Cruciaal’

De twee Vlaamse netbeheerders, Eandis en Infrax, tonen zich in een gezamenlijk persbericht tevreden over de beslissing van de Vlaamse regering om vanaf 2019 de digitale meter geleidelijk uit te rollen. Voor Eandis-CEO Walter Van Den Bossche is de invoering van de digitale meters ‘cruciaal in het kader van de energietransitie’. 

Ook Agoria, de federatie van de technologische industrie, ODE, de organisatie voor duurzame energie en Fedelec, een beroepsfederatie voor elektrotechnische ondernemers reageren opgetogen.. ‘Goed nieuws voor de consument en onze economie’, reageert Agoria Vlaanderen-directeur Peter Demuynck. ‘De energieproductie kan zo beter afgestemd worden op de energievraag, en dus goedkoper worden.’ ODE en Fedelec wijzen dan weer op de kans die deze digitale meter biedt voor eigenaars van zonnepanelen of warmtepompen.


‹‹Terugkeren


Nieuws

Vlaamse regering keurt plan goed voor uitrol digitale meter
Elk huis krijgt digitale meter - De Standaard 3 feb 2017
Milieubijdrage voor fotovoltaïsche zonnepanelen (milieubijdrage PV)

Meer nieuws


Klanten VertellenLees hier wat onze klanten vertellen over onze diensten.

Lees meer

VoorstellingPartners

Accreditaties

Lidmaatschap